вторник, 13 април 2010 г.

Царете на комедията !

Борисов и Рашидов започнаха градежа на българския Лувър !

---

Снимка:БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

В присъствието на премиера Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов изхвърли първата количка строителни отпадъци от старата постройка на бившето МЕИ и по този начин постави началото на бъдещия Лувър в столицата, предаде news.bg. Борисов одобрително проследи "акта" на Рашидов, заявявайки, че министърът ги умее тези неща, защото е бил трудовак.

Двамата инспектираха старта на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в София.

25 милиона лева ще бъдат вложени за изграждането на българския Лувър. Той ще включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Ремонтът и реконструкцията ще стане за 2-3 години, в момента текат конкурси, обясни министър Вежди Рашидов. Борисов предвиди музейният комплекс да е готов "с метрото, със завода за битови отпадъци... средата на 2012 г. трябва да успеем".

Според Борисов, вложените пари в условия на криза са инвестиция с добра възвръщаемост. "Нека малко да ви обясня икономиката, защото явно слушате едни експерти, които се изказват всеки ден. Ние инвестираме в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират", обясни премиерът. "Министър Рашидов не случайно обясни, че 40 млн. души посещават Флоренция и остават по 100 евро за билетчета. Тези пари в условия на криза са инвестиция, която донася пари", заяви още премиерът.

По повод първата копка Борисов подари на бъдещия музей картина на Пабло Пикасо.

"Днес господин премиерът подари графика на Пикасо. Ако това ви радва, аз съм много щастлив от този факт. Не е купена скъпо, успяхме от близки хора да го вземем, почти без пари, на ръба на дарението, ако мога да кажа", уточни министърът на културата Вежди Рашидов. После той допълнително уточни, че тя е струвала 5 хил. лв. и попита "дали това са пари за оригинал на Пикасо".

---

В началото на февруари Рашидов откри изложбата "Любовта и майсторите на ХХ век - Шагал, Дали, Пикасо, Матис" в галерия "Средец" на Министерство на културата. Куратор на изложбата бе Деница Атанасова. Тогава тя обяви, че в знак на благодарност за гостоприемството подарява четири от картините, по една от всеки от ярките представители на модерното изкуство, на Министерството на културата. Министърът на културата Вежди Рашидов обеща те да са част от картините, които ще бъдат изложени в Музея за съвременно изкуство.

---

"Ако днес седят фигурите на братя Христо и Евлоги Георгиев пред университета, аз ще се радвам на хората, които са изградили българския музей. Знаете тук се опитваха да бъде хотел турски, ту нещо друго да бъде, ту нямаш пари за друго. Аз съм много щастлив, че аз като министър със съдействието на правителството и премиера най-после да направим заслужен музей на България", заяви още министърът на културата Рашидов тази сутрин. Той се закани да възстанови понятието "културен туризъм".

Размисли на Вежди Рашидов за "българския Лувър", съдебната система и бюста на премиера

Кога ще бъде завършен музейният комплекс?

Сега правим първа копка, пък като завършиме жилетката, тогава да я облечеме. Надяваме се до края на тоя мандат да стане, пък ако не, живота продължава, който дойде след нас, нека да поема. Нека България да има своя музей.

Колко ще струва осъществяването на идеята?

Тази велика идея...разликата е там, че започва...когато ме попитаха: колко ще струва, аз отговорих: колкото 13-та заплата на едно съсловие. Примерно на съдебната система, от която споменът е само шума от казанчето. А в случая седят двете фигури на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които няма кой да ги събори пожизнено, те са изградили вечния дом, нашите деца да се образоват и това ще бъде, че завинаги България ще има своя музей. Мен, ако питате, хората, които взеха това решение и проявиха разум, аз бих им сложил бюстовете или скулптурите пред музея.

Как се роди идеята за "българския Лувър"?

Идеята се роди, докато пиех едно кафе, тъй като водка вече не пия, много ме следите журналистите за водка. Пих едно турско кафе и ми хрумна идеята, но приятното е, че когато тази идея я споделих с ръководството и с Министерски съвет, не веднага, но след размисъл, получих разбиране. А това разбиране е за всички нас, аз няма да отнеса нищо със себе си. На всичкото отгоре като лош човек имам в националната галерия за 50 години само три работи от ранното ми детство, които не са и за показване. Тъй че, нищо за себе си няма да получа.

Кой ще извърши реконструкцията?

Всичко ще видите в сайта, конкурси ще направим, за да не ме осъдите в корупция. Прозрачни. Пък ще дойдете фирмите да си ги гледате, ще ви ги дам. Това е като Деня на любезността ще бъде, във Франция има един Ден на Любезността.

Разбира се, средствата ще бъдат от държавата, но аз ви казах, не са много средствата. Казах ви, че струва по-малко от 13-та заплата на съдебната система, но - завинаги! Нито държавата, нито ние заслужаваме това нещо да е в този вид. По-добре един прекрасен музей. Когато туристите идват до "Александър Невски" да минат през този музей, да видят цялото ни изкуство. Стига ние сме знаели за Пикасо и Дали, нека и те да видят и те за нас нещо. Ние имаме големи, големи творци. България има с какво да се гордее, но и ние не можем да ги видим, защото са в депа.

Музеят ще се прави на етапи, по малко ще го изпилим за две-три години. Не сме правили окончателна рекапитулация, предполагам че около 20-25 милиона ще излезе, тъй като няма да градим основи.

Какво се случва с идеите за останалите музеи от концепцията?

Работи се, текат конкурси. Отваряте сайта на министерството, никой толкова прозрачно никога не е отварял сайт. Ще ги погледнете, като имате конкретни въпроси, готов съм да ви отговоря на всичките.сега


:::

Борисов дари "Пикасо" на бъдещия столичен Лувър !

13.04.2010

Ива Иванова

В присъствието на премиера Борисов министърът на културата Вежди Рашидов изхвърли първата количка строителни отпадъци от старата постройка на бившето МеИ и по този начин постави началото на бъдещия Лувър в столицата.

Борисов одобрително проследи „акта" на Рашидов, заявявайки, че министърът ги умее тези неща, защото е бил трудовак.

Двамата инспектираха старта на първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в София.

Борисов подари на бъдещия музей на изкуството оригинална графика на Пикасо.
Премиерът отказа да уточни дали тя е купена от български или чуждестранен колекционер, нито посочи стойността й.

Музеят придоби още две безценни произведения - картина от Шагал и от Салвадор Дали.

Порутената отвътре сграда на бившето МЕИ ще помещава галерии на изящното изкуство.

Припомняме ви, че идеята за създаването на подобен музей дойде от министъра на културата Вежди Рашидов.

За целта ще се използват сгради на Министерството на културата, където трябва да се проведат сериозни ремонти. Изпълнението на проекта се очаква да възлезе на около 25 милиона лева.н.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

TKI