понеделник, 30 август 2010 г.

Президентът на Св. банка Робърт Зелик:„Бях истински впечатлен от бързината,с която министър-пр-лят ББ и неговото правителство осъществява реформите

Робърт Зелик до Барозу:Правителството на България бележи сериозен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност

30 август 2010 | 15:09 |

Брюксел. Правителството на България бележи сериозен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това пише президентът на Световната банка Робърт Зелик в специално писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за впечатленията, които е придобил по време на посещението си в България в първата половина на август т.г, съобщиха за Агенция “Фокус” от Европейската комисия. Зелик съобщава, че по време на срещата си с премиера Бойко Борисов двамата са обсъдили как Групата на Световната банка би могла да предложи международен опит в тази насока в подкрепа на усилията му.
Министър-председателят Бойко Борисов и неговият екип са се съсредоточили върху това да демонстрират конкретни икономически резултати от реформата на местно ниво. Те искат хората да видят и почувстват ползите от едно по-чисто правителство, което се е ангажирало с пълната интеграция на страната в ЕС, пише Зелик. Той подчертава, че по време на разговора си с Борисов Световната банка се е ангажирала да подкрепи преструктурирането на железопътни сектор.

Агенция “Фокус” припомня:

На 10 август 2010 г. президентът на Световната банка Робърт Зелик посети България.

Българското правителство, начело с премиера Бойко Борисов, е постигнало много през последната една година в областта на борбата с престъпността, корупцията, спазването на закона. Това каза президентът на Световната банка Робърт Зелик на пресконференция в Министерски съвет. В Гранитна зала на Министерски съвет бе подписан меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството в областта на развитието на инфраструктурата на България между Световната банка и правителството. Световната банка ще подпомогне страната ни с експертен капацитет при усвояването на европейските фондове.
По думите на Зелик правителството изпълнява бюджет, изпълнен с предизвикателства в период на икономическа криза. Пътищата са важни не само като възможност за нови работни места, но и за бъдещо развитие. Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност, каза Зелик.
Той посочи, че в селското стопанство има голям потенциал. „Основната ми цел при това посещение е да слушам и да се уча, министър-председателят има прекрасен екип, което се забелязва по света”, посочи Зелик.
Робърт Зелик е бил за първи път у нас преди около 20 години. „Имам възможност да видя какви големи промени са извършени”, каза той.
„За нас е изключително важно да мобилизираме всички източници на растеж, да усвоим в рамките на оставащото време европейските фондове”, каза еврокомисар Кристалина Георгиева. Не сме стигнали дори 10 % усвояване, макар че в последните месеци има напредък. Тя подчерта, че Световната банка с подкрепата си в лицето на Робърт Зелик дава възможност за ускоряване на европейските фондове и реформите.
България може да стане средноевропейска държава в следващите три години, заяви премиерът Бойко Борисов
„Имаме реалните шансове следващите три години България да я изведем по пътя, по който вървим и се оценява, забележете, да станем средноевропейска държава. Това съм го обещал – до средноевропейска ще я докарам. След това да дойдат другите и да я направят като Швейцария”, каза премиерът.
Той обясни, че е обещал на българите в рамките на следващите три години у нас да се правят средно по 60 километра магистрали на година. „Плюс това, което в момента работим за второкласните и третокласните трасета и плюс това, което Брюксел очаква от нас и именно чрез Световната банка да направим проектите за Струма, Кресненското дефиле, „Черно море”, „Хемус” и всички останали възли инфраструктура, която ни интересува, защото Световната банка дава пари на сърбите да си направят Белград – Ниш – София, а ние трябва да направим София – Димитровград, ако искаме да се съберат двете магистрали”, каза Борисов. По думите му Брюксел не е някаква „столица на злото” за държавите, които надхвърлят дефицит от 3 %.
Премиерът бе категоричен, че не казваме, че ще нарушим това изискване, но проект по проект в рамките на две – три седмици ще посочим пътищата, които ще строим от тези, за които има подписани договори.
По думите му в Брюксел ние имаме партньори. Не случайно президентът на Световната банка каза, че ние като правителство имаме приятели в Америка, приятели в Брюксел, приятели в Европа, мисля, че и в Русия, каза той. Борисов заяви, че има различно по поведение правителство от предишните в България и неговата работа се толерира. Има най-лошата може би инфраструктура в ЕС в България.
„Когато там ние обясним, че искаме да предпазим живота и здравето на хората, които карат по тези пътища, тяхното имущество и да не ни съдят като държава в Страсбург, това, че ние сме пропуснали толкова много години”, каза премиерът.

Световната банка ни помага с експертен капацитет

Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че споразумението, което се постигна, е независимо око да погледне какви планове имаме в момента в България, какво означава тяхното изпълнение за дефицита на страната, така че правителството да вземе информирано решение – кое да прави и кое не. По думите й тази година е критична, защото трябва да ускорим усвояването на наличните ресурси от еврофондовете и да направим заявка за България за следващия финансов период. Трябва да усвоим капацитет от Световната банка там, където вече върви работа от банката – в областта на пътищата, енергетиката и да търсим тези ключови отрасли, които България определя като приоритети за следващите 7-8 години, каза Георгиева.
Президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че страната ни успява да задържи своя дефицит сравнително нисък, особено в сравнение с дефицита в световен план. От друга страна задлъжнялостта на България е само 15 % от БВП, а в САЩ например става дума за 60 % от БВП. Онова, което трябва да се направи от правителството, е да се разработи прогноза, която да оцени евентуалните приходи и доверието, което правителството е спечелило, да доведе до допълнителни инвестиции. Увеличеният растеж ще увеличи и приходите, каза Зелик. По думите му България е член на Европейския съюз, което само по себе си е голям плюс, но за да може да се възползва от него, трябва да се спазват правилата.
Експерти на Световната банка ще ни подпомагат в отделни области. Колко ще бъдат те, ще зависи от конкретните проекти и реалните технически нужди, обясни Зелик. От думите му стана ясно, че експерти ще има в областта на правосъдието, а специален консултант от Великобритания ще помага на усилията в областта на енергетиката. Има много талант на министерско ниво, но все още няма достатъчно капацитет в конкретни области, посочи той.

20 години нашите железници се източват, реформи няма и затова ги докараха до фалит, заяви премиерът Бойко Борисов

„Когато дойдат чужди експерти да ни кажат, че трябва да се направят необходимите съкращения, тогава всички го приемаме. А иначе, когато фалират компаниите една по една заради раздути щатове или недобро управление, ние считаме, че това е измислено от някого”, каза Борисов. Премиерът посочи, че експерти на Световната банка ще ни посъветват как да направим реформата в железниците, за да бъдат печеливши, защото в България те са губещи.
„Ще получим пари срещу гарантирани реформи, сиреч Управителният съвет на банката ще вземе своето решение, след като се представят необходимите разчети и експертите на Световната банка ще ни помогнат в това”, каза Борисов.
По думите на премиера „за съжаление българите на себе си не вярваме”. Затова ще получим пари, когато подпишем начина, по който ще направим реформата, каза Борисов.
Премиерът каза още, че имаме подписани 150 млн. евро със Световната банка, 740 млн. евро с Европейската инвестиционна банка, около 300 млн. евро през общините с ЕБВР и около 250 млн. евро да получаваме от европейските фондове.
„Но ако почнем да ги харчим, ние може утре да извадим 450 милиона и да дадем на железниците. Ние ги имаме подписани, парите са ни в сметката, но това веднага отива в дефицита и когато няма реформи, ще ги опукат и тези 450 милиона и след две години пак ще кажат – дайте ни още 450. Само че 20 години хората са ни се нагледали на лъжите и измамите, които сме правили като държава и сега казват – дайте написано и ще ви дадем парите. А ние понеже сме дисциплинирани и искаме да влезем в критерия 3 % или както ни посъветваха малко 3.1 – 3.2, ако, разбира се парите отидат само за пътища и асфалт и това се обясни на Брюксел по надлежния начин, както обяснихме мерките, които взехме след доклада, тогава всички ще го приемат. Именно това оценяват в нас – воля и истината на масата, истината в очите”, каза Борисов.

:::

Робърт Зелик до Жозе Мануел Барозу: Правителството на България иска хората да видят и да почувстват ползите от едно по-чисто управление, ангажирано с интеграцията на страната в ЕС

30 август 2010 | 14:35 |

Брюксел. „Бях истински впечатлен от бързината, с която министър-председателят Бойко Борисов и неговото правителство осъществяват реформите.Премиерът на България се стреми да засили ефективността на съдебната система, а неговият екип се е съсредоточил върху това да се демонстрират конкретни икономически резултати от реформата на местно ниво.” Това пише президентът на Световната банка Робърт Зелик в специално писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за впечатленията, които е придобил по време на посещението си в България в първата половина на август т.г, съобщиха за Агенция “Фокус” от Европейската комисия.
В писмото си Робърт Зелик изтъква още, че „българското правителство признава собствените си институционални ограничения, които възпрепятстват оползотворяването на Европейските фондове.”
Според президента на Световната банка „министър-председателят Борисов определя ускореното усвояване на Европейските фондове и по-ефикасното и прозрачно усвояване на публичните ресурси като най-важните фактори в подкрепа на така необходимото икономическо възстановяване на страната.”
В писмото си до председателя на Европейската комисия президентът на световната банка отбелязва готовността на ръководената от него институция за „приспособяване на съществуващата заемна програма, за да се подпомогне България в използването на предимствата от членството в Европейския съюз.”
Робърт Зелик отбелязва още, че „като първа стъпка е предвидено незабавното преструктуриране на проектите на Световната банка в областта на транспорта и общинската инфраструктура, за да се увеличи подкрепата за подготовката, изпълнението и отпускането на средства по проектите, финансирани от европейските фондове.”
Президентът на Световната банка отбелязва готовността за помощ при подготовката на бъдещи проекти за програмния период на Европейския съюз от 2014 до 2020 г., както и възможностите за съфинансиране от страна на Световната банка на финансирането от европейските фондове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

TKI