вторник, 24 август 2010 г.

Срещи на Дейвид Харис,шеф на Американския еврейски комитет

29-08-2010

Атина - Гърция и Израел имат жизнени интереси в Източното Средиземноморие и стратегическото им сътрудничество е много полезно, заявява в интервю за гръцкия "Катимерини" изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, който бе на посещения в Атина и Никозия.Той счита за недопустимо присъствието на турски военни части в Кипър, като изтъква, че експлоатацията на газови находища в Източното Средиземноморие могат да имат стратегическа стойност за Израел Кипър и Гърция.

:::

Мадарски конникк за Дейвид Харис


24.08.2010

Отношенията между България и Съединените щати са по-добри от всякога, заяви президентът Георги Първанов, който връчи орден "Мадарски конник” I степен на изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, за големите му заслуги в развитието на двустранните отношения между България и САЩ.

Знаете, Дейвид Харис е у нас за участие в Летния университет на Европейския еврейски студентски съюз, който се провежда за първи път в страна от Източна Европа.

Президентът Георги Първанов определи Дейвид Харис като голям приятел на България и припомни приноса му в подкрепа на страната ни.

Георги Първанов, президент на Република България:
– Много ясна, категорична, убедителна беше подкрепата на Американския еврейски комитет за членството на България в НАТО. С голяма загриженост АЕК следеше събитията по освобождаването на българските медици в Либия и много тактично, деликатно и дипломатично подпомагаше нашите усилия за тяхното освобождаване.

Развълнуван от българското отличие Дейвид Харис разказа за детството си, прекарано “в сянката на комунизма и нацизма”, майка му е бежанец от Съветския съюз и сподели, че е научил от родителите си 2 много важни неща: да не забравяме способността на човека да е нехуманен, но и способността на човека да проявява хуманност.

Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет:
– Искам да ви благодаря за това, че успяхте да покажете, че хората трябва да бъдат хуманни, като спасихте над 40 000 български евреи.

В края на церемонията Дейвид Харис "пое риск”, както сам се изрази, пред съпругата си, която е от Италия, да сподели, че на световното по футбол в Съединените щати през 94-та, в мача ни с италианците е подкрепял България и Стоичков.
Автор: Стоил Рошкев

бнт

:::

Дейвид Харис получи "Мадарски конник" - първа степен


Президентът Георги Първанов награди изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис с орден "Мадарски конник" - първа степен. Той получава отличието за заслуги за развитието на двустранните отношения между България и САЩ.

Харис е у нас от неделя по повод провеждащия се за пръв път в Източна Европа летен университет на Европейския еврейски студентски съюз. Той беше удостоен с най-голямата награда на българската еврейска общност "Шофар".

БНР

:::

Boyko - Israel ,13.01.2010


Boyko - Israel , 13.01.2010

София -
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На разговорите премиерът е отбелязал, че България има ясни позиции по въпросите, касаещи междудържавните отношения, сигурността и мира, не само в рамките на Европейския съюз, но и извън пределите на Общността.бта

:::

Премиерът Бойко Борисов се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

23 август 2010

София. България има ясни позиции по въпросите, касаещи междудържавните отношения, сигурността и мира, не само в рамките на Европейския съюз, но и извън пределите на Общността. Успяхме да се докажем като предвидими партньори, затова действията на това правителство се оценяват положително както от ЕС, така и от САЩ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, съобщиха от правителствената информационна служба. На разговора присъстваха също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти и директорът на Федерацията на ционистите в България Виктор Меламед.
Премиерът подчерта, че страната ни има отлични отношения с Израел и с еврейската общност и нейните организации, както у нас, така и по света. От своя страна г-н Харис заяви, че еврейската общност в САЩ има възможност и ще подкрепя България изцяло и във всяко едно отношения за пълното възстановяване на положителния имидж на страната ни.
По време на срещата беше обсъдено развитието на отношенията между България и Израел в сферата на науката, технологиите, земеделието и сигурността. Председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти изрази своята благодарност за помощта на правителството при реализирането на различните проекти на общността в страната ни. „Никога не сме имали по-тесен контакт с първите хора на изпълнителната власт, както в момента”, подчерта в заключение Бенвенисти. иаф

:::

Министър Николай Младенов разговаря с директора на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

23 август 2010

София. Министърът на външните работи Николай Младенов се срещна с делегация на Американския еврейски комитет, водена от неговия изпълнителен директор Дейвид Харис, съобщиха от МВнР. Обсъдено бе развитието на българо-американските и българо-израелските отношения, както и състоянието на връзките между България и еврейските общности. Сред другите дискутирани теми бяха евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, ситуацията в Близкия изток, ядрената програма на Иран, мисията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.
От страна на Американския еврейски комитет бе изразена готовност за реализиране на по-нататъшни инициативи за популяризиране приноса на България за спасяването на българските евреи.иаф

Няма коментари:

Публикуване на коментар

TKI